Cine spune că nu a fumat niciodata în viaţa lui, minte. Voluntar sau involuntar fumători suntem toţi. De exemplu, ca nefumător cu siguranţă te-ai înecat cu fumul din ţigara tipului care duhăneşte lângă tine în staţia de autobus, a tembelului din tren care tremură ca gelatina în timp ce-şi aprinde ilegal ţigara sau pur şi simplu a prietenilor care fumează şi în a căror prezenţă alegi să fi.
Fumatul în spaţiile publice este şi va fi mereu o problemă existentă în Romania, şi nu numai. Legile sunt făcute pentru a fi încălcate, iar bunul simţ, educaţia, respectul faţă de semenii noştri şi toate aceste bla bla-uri importante devin nesemnificative atunci când vine vorba de această „ocupaţie”, de acest viciu. Cât despre locurile special amenajate, ştim că există, dar că nu sunt suficiente, cel puţin nu în fiecare local ( fie el bar, restaurant sau alt spaţiu public).
A fuma nu este o crimă, este o alegere, un stil de trai. Iar nouă nu ne dă nimeni dreptul să judecăm, ci doar să încercăm să educăm o populaţie în care majoritatea pufăie pe unde apucă. Trebuie respectată fiecare parte, de aceea este nevoie de o selecţie. Atât patronii care nu vor să-şi piardă clientela, cât şi instituţiile prestigioase au amenajat spaţii speciale pentru fumători, respectiv nefumători. Dar ce te faci atunci când pe stradă eşti obligat să înghiţi fumul puştiului de 15 ani care se consideră cool când îţi suflă un jet de fum în faţă, aşa pentru a-ţi însenina ziua.
Este confirmat de medici faptul că cei care inhalează fum, nefumători fiind, sunt predispuşi cancerului şi altor boli mai mult decât cei care într-adevăr fumează. Cu cât expunerea la fumul de ţigară este mai prelungită, cu atât riscurile sunt mai crescute. Fumatul pasiv reprezintă expunerea la fumul de ţigară ambiant, adică fumul expirat de fumător şi fumul emanat de capătul aprins al ţigării. Două treimi din fumul emanat dintr-o ţigară aprinsă nu sunt inhalate de fumator, ci sunt eliberate în atmosferă şi contaminează aerul. Aerul respirat de tine, nefumătorule! Astfel, fumul de ţigară ambiant conţine de două ori mai multă nicotină şi gudron şi de cinci ori mai mult monoxid de carbon decât fumul inhalat de fumător. Cum lecţiile de medicină plictisesc, am să trec la varianta simplă, date concrete: o ţigară scurtează viaţa cu şapte minute, asta în cazul fumătorilor. În cel al nefumătorilor situaţia nu este aşa de sumbra, da’ nici departe de a fi.
Să nu mai vorbim de faptul că este absolut vulgar să fumezi pe stradă, să nu ţii cont că arunci în stânga şi-n dreapta cu scrum, că obligi persoanele din jurul tău „să ia un fum” fără a trage-n piept. Să nu uităm de vizitele vecinei de la bloc care îţi spune cu nonşalanţă că nu îşi poate savura cafeaua fără o ţigară şi care practic te obligă să-i pui la dispoziţie plămânii şi casa ta.
Atâta timp cât nu ne pasă sau tratăm acest subiect cu o oarecare uşurinţă şi neimportanţă, nu vom putea niciodată să fim în stare să ducem o viaţă mai sănătoasă, să învăţăm să respectăm nevoile celui de lângă noi, să ţinem cont de legile date, să scădem acea doză de egoism.
Anul III, Grupa II
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu