Dincolo de ”perdeaua” fumurie
Un cercetător chimist ajunge să fie agresat profesioanal și personal, în momentul in care decide să vorbească despre ”afacerea” Țigareta, în talk-show-ul de mare audiență ”60 minutes”. ”The Insider” este un thriller de calitate, care pe toată durata sa de 157 de minute, îți captează atenția prin suspans și tensiune.
Povestea este inspirată dintr-un fapt real, în 1994, procurorul general al statului Mississippi a intentat proces unor mari companii de tutun, vinovate de îmbolnăvirea populaţiei, în urma unui şir de procese, la care s-au aliat şi alte state americane, industria tutunului a fost obligată să plătească 246 miliarde de dolari în contul asigurărilor de sănătate. Procurorul care a început lupta cu țigaretele, Michael Moore, a acceptat să apară, în film, în propriul rol (episodic), după ce s-a pronunţat admirativ faţă de modul în care regizorul (coscenarist şi coproducător) Michael Mann a ştiut să stăpânească istoria acestui caz. În rol principal, îi avem pe Russell Crowe (Jeffrey Wigand ) și Al Pacino (Lowell Bergman ), primul este concediat pentru delict de opinie, de o importanta firmă producătoare de tutun şi constrâns să semneze un contract de confidenţialitate care, de fapt, i-ar fi cumpărat tăcerea. Însă Jeffrey Wigand decide să dea în vileag practicile nu tocmai curate ale companiei, care adăuga țigărilor o substanţă (cancerigenă) aptă să creeze dependenţă . De cealaltă parte, Al Pacino este un producător TV care detine unul din cele mai cotate talk-show-uri din America, "60 de minutes", prin urmare Lowell Bergman este exact omul de care avea nevoie Jeffrey . Pentru postul (CBS) care ar urma să difuzeze acest interviu revelator, el devine însă un martor incomod a cărui declaraţie i-ar putea costa nu doar milioane de dolari (în procese), ci şi licenţa de emisie. Fiecare dintre cei doi protagoniști se află într-o bătălie cu o "maşinărie" mult prea puternică, Industria Tutunului, respectiv Televiziunea.
”The Insider” nu are ca scop propaganda împotriva tutunului sau îndemnul spre a spune nu țigărilor, ci ne aduce încă o dată în prim-plan efectele nicotinei, faptul că dăunează, provoacă dependență și că producția lor nu este atât de transparentă pe cât se arată .Filmul poate fi văzut şi ca un discurs despre puterea presei, în acea lume, şi despre "normele deontologice" ale jurnalismului, în orice lume. Ziaristul nu-şi abandonează "sursa", după ce a fumat-o, dimpotrivă, e gata să moară cu victima de gât.
Kristina Kmecza
Jurnalism anul III
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu