luni, 14 ianuarie 2013

Ce se aude? Ce se aude? Nimic.


On air in 3...2... ummm...
        Luna ianuarie, luna rezoluțiilor și a promisiunilor imposibil de ținut, a sosit din nou. Cu toții suntem ocupați să ne prefacem că acesta este anul în care vom face mai multă mișcare, vom mânca mai sănătos și ne vom suna părinții mai des. Dar toate acestea sunt, bineînțeles, doar o serie de intenții bune fără finalitate.
        Cum este și cazul proiectului care, acum un an, anunța crearea primei redacții de radio web universitar din Timișoara. Proiectul cu finanțare europeană a inițiat 12 studenți în tainele radioului și le-a promis un loc fie în fața microfonului, fie în culise, începând din toamna anului 2012, când Universitatea de Vest urma să își lanseze propriul radio studențesc online. Presa a vuit în acel sfârșit de ianuarie, subiectul fiind acoperit de publicații precum Adevărul, opiniatimisoarei sau tion.
       Toamna a venit și s-a dus, absolvenții cursului se pregătesc să devină absolvenți de facultate, dar de radioul studențesc nu se mai aude nimic. Între timp, o altă generație de tineri pasionați de radio au terminat același curs introductiv, cu aceleași promisiuni și speranțe.
       Pe alte meleaguri, mai nordice de astă dată, un post de radio online pentru studenți funcționează încă din 2007. UBB Radio, al Universității clujene Babeș-Bolyai dispune de un studio cu aparatură profesională, o redacție de peste 40 de persoane și trei situri web.
       Mă întreb, oare ce vârstă vor avea prima generație de absolvenți al mult lăudatului curs de web radio când pe holurile Universității de Vest se vor auzi primele jingle-uri?

Lavinia Corlan


Sacrificii pentru studii






Viața de student presupune continuă mișcare. Pe lângă faptul că trebuie să se ocupe de studii, cei mai mulți dintre tineri sunt nevoiți să își găsească un job profitabil, de pe urma căruia să își poată plăti studiile și, eventual, distracțiile. Șansele de a-și găsi un loc de muncă bine plătit sunt destul de mici, de aceea majoritatea optează pentru servicii precum: promoteri, casieri în supermarketuri, ospătari, vânzători și altele.
Traiul într-un oraș ca Timișoara nu este unul tocmai ieftin. Dacă te numeri printre cei care sunt nevoiți să-și plătească studiile, anual trebuie să scoți din buzunar cel puțin 2500 de lei. Pe lângă aceasta, trebuie să punem la socoteală și taxa lunară de cămin, sau, în cel mai rău caz, cea de chirie. Asta nu e tot...banii pentru mâncare, haine, distracție reprezintă o cheltuială în plus pe care, de multe ori, părinții nu-și permit să o asigure.
Anul acesta mi-am început studenția. Spre nefericirea mea, din cauza concurenței prea mari am picat la taxă. Nu am vrut însă să renunț la studii, așa că am preferat să îmi găsesc un job part time care să îmi permită să frecventez și cursurile. În weekend lucrez câte 12 ore, iar în timpul săptămânii merg la facultate, mai ales că din anul al doilea mi-am propus să trec atât la buget, cât și să primesc bursă”, ne spune o studentă.
Dacă pentru unii studenția reprezintă distracție, pentru alții muncă și sacrificiu.



Yvona Crepelca

Cea mai populara metoda de copiat in ziua de astazi la examene: Handsfree-ul!!




Desi a trecut doar o saptamana de cand au inceput cursurile de facultate, studentii vor trebui in scurt timp sa sustina prima sesiune de examene.
Cum examenele nu sunt deloc usoare, tot mai multi dintre ei apeleaza la diferite metode de copiat, dar bineinteles principala si cea mai populara este casca pe timpan. Probabil aceasta metoda ramane se pare mai comoda ,mai rapida si mai efiecienta,sperand ca vor lua o nota mai mare, iar sansele ca profesorii sa te prinda nu sunt prea mari.
Prin felul acesta vor scuti si noptile lungi de toceala si invatat si le ramane timp pentru a petrece prin cluburi pana dimineata cu prietenii ,sa iasa la o bere ,suc si orice alte distractii isi doresc.
Bineinteles ca tot ce trebuie sa faci este sa ai materialele din care se va sustine examenul,cursurile, sau bibliografia data de profesori si un prieten care este dispus si care are timp sa iti “sopteasca” in casca.
Metoda este simpla : Iti atasezi handsfree-ul care este aproape imvizibil ,de cele mai multe ori functioneaza prin bluthoot ,iti ascunzi telefonul in buzunar sau in bluza si ai trecut cu usurinta examenul.
De ce sa isi mai bata capul cu atata invatat, cand printr-o metoda atat de simpla poti sa rezolvi totul?






                                                                                                SALE MADALINA

Un examen se legăna...



La începutul anului, ai planuri mari. Spui că o să te străduieşti să iei note mari, o să înveţi, o să rezişti tentaţiilor mai des, inclusiv unui concert al unei trupe tari sau ieşitului în oraş, unde bei întotdeauna numai o bere. Îţi planifici orele de studiu, îţi aranjezi cărţile împrumutate ba în ordine alfabetică, ba după materia la care trebuie să înveţi. Dar puterea de concentrare fuge de tine precum dracu' de tămâie şi ajungi cu o seară înainte de examen în situaţia în care iei o pauză de la lectura primei pagini din cursuri, pe care ai început-o de câteva zile, şi cauţi un deliciu să-ţi încânte sufletul şi mintea atât de obosite.
Te recunoşti? Eşti tu: studentul. De fapt, suntem.
Ştiu că o să te simţi vinovat dacă ieşi în oraş cu o seară înaintea examenului; nici nu poţi dormi, doar o să pierzi timp preţios. Cel mai bine e să te uiţi la un serial: nu e lung cât un film şi vinovăţia nu va avea timp să te prindă.
Serialul săptămânii, pentru mine, este Greek. E tânăr, domn'le, tânăr! În prim plan sunt nişte tineri pe care o să-i iubeşti, o să-i urăşti sau o să-i admiri pentru că fac parte din sistemul Greek, o formă de organizare socială a studenţilor într-un campus pe baza sistemului grecesc. Adică, fac parte din frăţii de care se vor simţi legaţi toată viaţa. Petreceri de neuitat, farse, prietenii, poveşti de iubire, decizii grele, examene încântătoare. Fix ce te aşteaptă pe tine mâine!


Adelina Poenar